Sposób przygotowania:
Kremowe lody waniliowe
Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier puder i cukier waniliowy. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty krem. Mleko zagotować. Gorące mleko wlać do kremu z żółtek i szybko wymieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas ubijając trzepaczką. Jak tylko masa się zagotuje, wyłączyć gaz. Masę ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Wlać do niej masę z żółtkami. Dokładnie wymieszać i przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 30 minut. Masę lodową przełożyć do foremek do lodów na patyku, włożyć szpatułki i mocno zamrozić. Foremki z zamrożonymi lodami przytrzymać w dłoniach i po chwili można już łatwo wyciągać lody.