Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kremowe lody waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne kremowe lody waniliowe na patyku.

Kremowe lody waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowe lody waniliowe

 

  • 4 żółtka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kremowe lody waniliowe
Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier puder i cukier waniliowy. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty krem. Mleko zagotować. Gorące mleko wlać do kremu z żółtek i szybko wymieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas ubijając trzepaczką. Jak tylko masa się zagotuje, wyłączyć gaz. Masę ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Wlać do niej masę z żółtkami. Dokładnie wymieszać i przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 30 minut. Masę lodową przełożyć do foremek do lodów na patyku, włożyć szpatułki i mocno zamrozić. Foremki z zamrożonymi lodami przytrzymać w dłoniach i po chwili można już łatwo wyciągać lody.
Kremowe lody waniliowe
Przełożone do miski żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Kremowe lody waniliowe
Żółtka z cukrami utarte na puszysty krem.
Kremowe lody waniliowe
Żółtka z cukrem i gorącym mlekiem podgrzewane i ubijane.
Kremowe lody waniliowe
Gotowa masa lodowa przełożona do foremek do lodów na patyku.

Tagi:

lody