Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Książka Kucharska: Przepis na lody - 12 propozycji na domowe lody

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedne z najlepszych lodów, które możecie przygotować z zaledwie kilku składników, bez dodatku jajek oraz użycia maszynki. Są przepyszne, przyjemnie kremowe i smakiem odrobinę przypominają lody z automatu. Ich mleczność jest rewelacyjna...

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku

 

  • 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy)
  • 1 szklanka śmietanki 30-36%

Sposób przygotowania:

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku

Przygotowanie:

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku
Jeśli wolicie jeszcze bardziej kremowe lody to dodajcie mniej śmietanki - o jakieś 50-100 ml.

W rondelku umieścić wlać zwykłe mleko, mleko w proszku oraz oba cukry.

Składniki wymieszać i podgrzewać na małym palniku, aż cukry się rozpuszczą i wszystko będzie połączone.

Następnie całość zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia i przez kilka godzin schłodzić w lodówce.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno i nadal miksując - małym strumieniem połączyć z zimną masą mleczną.

Mrożenie:

Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku
Po pół godziny i godzinie mrożenia lody można przemieszać, wtedy będą bardziej puszyste, ale nie jest to obowiązkowe i sama robię to rzadko.

Masę lodową przełożyć do pojemnika (u mnie o pojemności 1 litra), przykryć i następnie chować do zamrażarki najlepiej na całą noc.