Sposób przygotowania:
Kremowe risotto z kurczakiem i szparagami2. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki. Podsmaż krótko na patelni z odrobiną oliwy.
3. Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj ryż do risotto i smaż 2–3 minuty, mieszając.
4. Stopniowo dolewaj bulion, mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się kremowy.
5. Dodaj kurczaka i szparagi, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startym parmezanem.
6. Podawaj od razu, najlepiej posypane świeżą natką pietruszki.
Etap 1: Przygotowanie kurczaka
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na 1 łyżce oliwy, aż będzie złocisty i usmażony w środku. Odstaw na bok.
Przygotowanie warzyw
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki. Podsmaż krótko na patelni z odrobiną oliwy, aby pozostały chrupiące.
Podsmażenie ryżu
Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulę na oliwie. Dodaj ryż i smaż 2–3 minuty, mieszając, aż stanie się lekko przezroczysty.
Gotowanie risotto
Stopniowo dodawaj gorący bulion, po jednej chochli, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj, aż ryż będzie kremowy i miękki, ale jędrny w środku.
Łączenie składników
Dodaj usmażonego kurczaka i szparagi do ryżu. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj starty parmezan.
Podanie

Risotto podawaj od razu, udekorowane świeżą natką pietruszki.