magdallenka0897

magdallenka0897

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Kremowe risotto z kurczakiem i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 450
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne i aromatyczne risotto z soczystym kurczakiem i chrupiącymi szparagami. Idealne na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny. Połączenie kremowej konsystencji ryżu z wyraźnym smakiem warzyw i kurczaka zachwyci każdego.

Kremowe risotto z kurczakiem i szparagami

Składniki:

Kremowe risotto z kurczakiem i szparagami

Na risotto

  • 1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g świeżo startego parmezanu

Na kurczaka

  • 300 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Na warzywa

  • 250 g świeżych szparagów
  • 1 łyżeczka oliwy do podsmażenia

Do dekoracji

  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kremowe risotto z kurczakiem i szparagami
1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na oliwie do zarumienienia.

2. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki. Podsmaż krótko na patelni z odrobiną oliwy.

3. Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj ryż do risotto i smaż 2–3 minuty, mieszając.

4. Stopniowo dolewaj bulion, mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się kremowy.

5. Dodaj kurczaka i szparagi, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startym parmezanem.

6. Podawaj od razu, najlepiej posypane świeżą natką pietruszki.

Etap 1: Przygotowanie kurczaka

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na 1 łyżce oliwy, aż będzie złocisty i usmażony w środku. Odstaw na bok.

Przygotowanie warzyw

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki. Podsmaż krótko na patelni z odrobiną oliwy, aby pozostały chrupiące.

Podsmażenie ryżu

Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulę na oliwie. Dodaj ryż i smaż 2–3 minuty, mieszając, aż stanie się lekko przezroczysty.

Gotowanie risotto

Stopniowo dodawaj gorący bulion, po jednej chochli, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzaj, aż ryż będzie kremowy i miękki, ale jędrny w środku.

Łączenie składników

Dodaj usmażonego kurczaka i szparagi do ryżu. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj starty parmezan.

Podanie

Kremowe risotto z kurczakiem i szparagami

Risotto podawaj od razu, udekorowane świeżą natką pietruszki.