Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Kremówki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dzieci lubią je najbardziej.

Kremówki

Składniki:

Kremówki

 

  • Ciasto chude;
  • 15 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • wody tyle aby ciasto było jak na pierogi(nie za twarde)
  • Ciasto tłuste:
  • 9 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • Krem;
  • 1/2 l mleka
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 10 dkg mąki
  • cukier waniliowy
  • 1-2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Kremówki
Wysiekać na stolnicy obydwa ciasta (każde osobno).Obydwa ciasta włożyć do lodówki(ok 1 godz) Później rozwałkować ciasto chude i nałożyć na nie ciasto tłuste.Składać w kopertę i wałkować wciąż od siebie.Rozwałkowane ciasto (ok 0,5 cm nie cieniej)włożyć do formy i radełkiem pokroić kremówki. Zimne kremówki przekrawać nożem na pół.

Tagi:

pierogi ciasto