Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1181]

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 350
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Omlet jest rewelacyjny w smaku, bardzo delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Doskonale komponuje się ze słodkawym zielonym groszkiem i wyrazistością szczypiorku. W sam raz na śniadanie lub kolację we dwoje.

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem

Omlet o średnicy 24 cm:

Dodatkowo:

  • 3 łyżki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Ponadto:

  • 1 łyżka masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem

Groszek:

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem
Nie polecam groszku konserwowego, któr będzie miał nieapetyczny smak.

Mrożony groszek należy najpierw rozmrozić.

Masa jajeczna:

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem
Jajka z serkiem powinny być dokładnie połączone.

Jajka należy zmiksować do puszystości, a następnie połączyć z serkiem ricotta.
Masę doprawić do smaku - solą i pieprzem.

Smażenie i podanie:

Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem
Gotowy omlet powinien mieć sprężysty wierzch.

Masę jajeczną należy przelać na patelnię (o średnicy 24 cm) z uprzednio rozpuszczonym masłem.
W momencie gdy omlet odrobinę zetnie się - wierzch posypać zielonym groszkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Omlet smażyć pod przykryciem, na niewielkim ogniu - do chwili otrzymania ściętego i sprężystego wierzchu.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu - np. z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami.