Sposób przygotowania:
Omlet z warzywami
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebulę, seler naciowy, szynkę i paprykę kroimy w malutka kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy wędlinę i chwile razem przesmażamy. Jako ostatnie dodajemy warzywa: paprykę, seler naciowy i groszek. Doprawiamy do maku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Przesmażamy razem aż warzywa zmiękną. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i ubijamy trzepaczką ze szczypta soli. Masa powinna być dobrze napowietrzona i puszysta. Dodajemy łyżkę maki i mleka. Łączymy z jajkami. Masę jajeczna wlewamy na patelnie z warzywami. Kiedy jajka od spodu się zetną przykrywamy patelnie talerzem i szybkim ruchem obracamy patelnię. Omlet zsuwamy z talerza ponownie na patelnie aż do ścięcia jajka z drugiej strony. Serwujemy z świeżym pieczywem.
luna76
weronikaS