SUPERPRZEPIS

Omlet z warzywami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Omlet z warzywami Więcej zdjęć (5)

Jajka, wędlina, świeże warzywa połączone w pysznym omlecie to idealne danie śniadaniowe. Jest zdrowe i smaczne, a balansowanie dodatkami sprawi, że każdy może dostosować je do swoich gustów smakowych.

Składniki:

Omlet z warzywami

 

  • ½ cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść mrożonego groszku
  • ½ czerwonej cebuli
  • kilka plasterków wędliny lub boczku
  • sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 jajka
  • łyżka maki
  • łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Omlet z warzywami
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebulę, seler naciowy, szynkę i paprykę kroimy w malutka kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy wędlinę i chwile razem przesmażamy. Jako ostatnie dodajemy warzywa: paprykę, seler naciowy i groszek. Doprawiamy do maku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Przesmażamy razem aż warzywa zmiękną. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i ubijamy trzepaczką ze szczypta soli. Masa powinna być dobrze napowietrzona i puszysta. Dodajemy łyżkę maki i mleka. Łączymy z jajkami. Masę jajeczna wlewamy na patelnie z warzywami. Kiedy jajka od spodu się zetną przykrywamy patelnie talerzem i szybkim ruchem obracamy patelnię. Omlet zsuwamy z talerza ponownie na patelnie aż do ścięcia jajka z drugiej strony. Serwujemy z świeżym pieczywem.
Omlet z warzywami
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebulę, seler naciowy, szynkę i paprykę kroimy w malutka kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy wędlinę i chwile razem przesmażamy.
Omlet z warzywami
Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i ubijamy trzepaczką ze szczypta soli. Masa powinna być dobrze napowietrzona i puszysta
Omlet z warzywami
Masę jajeczna wlewamy na patelnie z warzywami. Kiedy jajka od spodu się zetną przykrywamy patelnie talerzem i szybkim ruchem obracamy patelnię.
Omlet z warzywami
Omlet zsuwamy z talerza ponownie na patelnie aż do ścięcia jajka z drugiej strony. Serwujemy z świeżym pieczywem.