Sposób przygotowania:
Omlet z warzywami bez jaj
-Mąkę wsypać do miski , wlać wodę, dodać oliwę i sól. -Wymieszać starannie przy pomocy rózgi /takiej do ubijania piany/ tak, by rozpuścić ewentualne grudki. -Odstawić na minimum 1 godzinę. -Warzywa drobno pokroić i poddusićna patelni w niewielkiej ilości oliwy i wody .Warzywa nie powinny być rozgotowane /można delikatnie doprawić do smaku/. -Po upływie godziny ciasto starannie wymieszać,dodać przygotowane warzywa, pokrojony szczypiorek, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.. "Omlet" można przygotować na dwa sposoby: 1. Smażyć na patelni ,na której duszone były warzywa / średnica 26 cm/ ok. 7 minut z jednej strony ., przewrócić na druga stronę , przykryć pokrywką i smażyć jeszcze ok. 3-4 minuty./Najlepsza jest patelnia o grubym dnie i nieprzywierajacej powierzchni/. 2, /mój omlet piekłam w ten sposób/: Masę przelać do żaroodpornego /niskiego lekko nasmarowanego oliwą/ naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok. 25 minut. Masa powinna być ścięta ,a wierzch pokryty chrupiącą skórką. Podawać z dodatkiem zielonej sałatki.
edytaha
cris
Placek wytrawny z mąki /ciecina/ jest również bardzo interesujący......
MagdaMM
cris