Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Krewetka w pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

idealne danie na kolację we dwoje, sprawdzone;-)

Krewetka w pomarańczy

Składniki:

Krewetka w pomarańczy

 

  • Ilość składników w zależności od liczby osób ja podaję na dwie osoby
  • 2 pomarańcze najlepiej nie pryskane
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 160-180 g creme fraiche
  • sól najlepiej morska ale nie koniecznie jak nie macie
  • pieprz
  • cukier
  • 8 oczyszczonych i ugotowanych krewetek dużych
  • 1-2 łyżki płatków migdałowych
  • koperek lub bazylia do przybrania

 

Sposób przygotowania:

Krewetka w pomarańczy
Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na połówki delikatnie wyciągamy miąższ nie uszkadzając skórki. Zachowujemy sok. Z jednej pomarańczy miąższ kroimy w drobną kostkę.
Pastę curry mieszamy dokładnie z creme oraz zachowanym wcześniej sokiem z pomarańczy, następnie dodajemy pokrojoną pomarańczę, doprawiamy do smaku.
Połówki wydrążonej wcześniej pomarańczy układamy na talerzach i do każdej wkładamy krewetkę i porcję sosu który zrobiliśmy. Resztę krewetek układamy na talerzu jako dekoracja albo dokładka. Migdałowe płatki zrumienić na patelni bez tłuszczu i posypać sos, udekorować świeżym koperkiem lub gałązką bazylii.