aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

krewetki smażone z czosnkiem i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Krewetki z koelndrą i czosnkiem.

krewetki smażone z czosnkiem i kolendrą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

krewetki smażone z czosnkiem i kolendrą

 

  • 300 g krewetki medium,
  • 3 łyżeczki kolendra świeża,
  • 4 ząbki czosnek,
  • cytryna

Sposób przygotowania:

krewetki smażone z czosnkiem i kolendrą
Ja zawsze kupuję krewetki mrożone (są o wiele tańsze od tych świeżych). Są trzy wielkości krewetek małe, średnie, duże. Ja zazwyczaj kupuję te średnie (medium) , bo jak dla mnie małe są za małe. a duże za duże. Krewetki rozmrażamy, następnie dokładnie myjemy, przeglądamy czy czasem żadna nie ma jelita (taka cienka ciemna - fioletowa żyłka, nacinamy ją i wyciągamy delikatnie). Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, kolendre siekamy i obtaczamy w nich krewetki. Na rozgrany olej wrzucamy krewetki i smażymy po 2 min z każdej strony.Podajemy z cytryną..
krewetki smażone z czosnkiem i kolendrą
Dokładnie sprawdzamy każdą krewetkę czy nie ma jelita.
krewetki smażone z czosnkiem i kolendrą
Smażymy kretki z posiekaną kolendrą i rozgniecionym czosnkiem.

Tagi:

krewetki