nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Krewetki Tri colore

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne danie na lekką kolacje, podajemy ze świeżą bagietką

Krewetki Tri colore Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetki Tri colore

 

  • krewetki tygrysie (250g)
  • 500g świeżego szpinaku
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła +kropla oleju
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki Tri colore
Krewetki płuczemy, usuwamy ogonki, przekładamy na ręcznik papierowy. Solimy i pieprzemy. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy szpinak, gotujemy ok 3 minut i odcedzamy. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrajamy na pół, przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę miodu.i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, smażymy krewetki i pokrojony czosnek przez około 2 minuty z każdej strony. Następnie dzielimy patelnie na 3 i krewetki przesuwamy na 1 z 3 części. Do pozostałych części patelni dodajemy szpinak oraz pomidorki. Przykrywamy przykrywką i dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Przekładamy na talerze. Smacznego!
Krewetki Tri colore
Umyty szpinak wrzucamy do gotującej się wody
Krewetki Tri colore
Pomidorki przekrajamy na pół i mieszamy z miodem
Krewetki Tri colore
Przyprawione krewetki smażymy po 2 minuty z każdej ze stron
Krewetki Tri colore
Patelnie dzielimy na 3 części i dusimy szpinak i pomidorki