moli

moli

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Krewetki w czosnkowym oleju ......

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dla smakoszy, którzy uwielbiają owoce morza .....

Krewetki w czosnkowym oleju ......

Składniki:

Krewetki w czosnkowym oleju ......

 

  • 250 g krewetek królewskich
  • 1 chili ( mała papryka ostra )
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki zielonej pietruszki
  • 50 ml oleju z oliwek
  • sól , pieprz do smaku
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Krewetki w czosnkowym oleju ......
Krewetki krolewskie , jesli sa jeszcze w skorupkach to wydlubac ze skorupek i naciac na grzbiecie wyciagajac jelito i oplukac , powycierac . Chili rozciac , oczyscic z nasionek ( sa diabelnie ostre) i pokroic . Czosnek obrac i w cieniutkie plasterki pokroic .Pietruszke umyc ,osuszyc i pokroic .Olej rozgrzac, czosnek,chili i krewetki dodac ,mieszac i okolo 2 - minut na silnym ogniu smazyc( czym dluzej smazymy to beda trwadsze ) wylozyc na talerz i doprawic sola i pieprzem , pokropic sokiem z cytryny i posypac pietruszka . Do tego smakuje bulka paryska , ktora mozemy maczac w tym powstalym smacznym sosiku . Smacznego !!!

Tagi:

krewetki