marta0512

marta0512

Kucharz
[Przepisów: 13]

Krewetki w szynce parmeńskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta, lecz wykwintna przystawka

Krewetki w szynce parmeńskiej

Składniki:

Krewetki w szynce parmeńskiej

 

  • 20 krewetek tygrysich
  • 10-15 plastrów szynki parmeńskiej (jak najdłuższej, bo trzeba ją przeciąć na pół dla każdej krewetki)
  • pieprz
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Krewetki w szynce parmeńskiej
Obrać krewetki (ewentualnie można zostawić ogonki lub je też ściągnąć) i zawinąć ją w połowę plastra szynki parmeńskiej i wszystkie oprószyć delikatnie pieprzem. Ułożyć na blasze do piekarnika wysmarowanym lekko oliwą. Ułożone krewetki na blasze posmarować delikatnie  odrobiną oliwy, aby podczas pieczenia szynka nie wyschła. Wstawić do piekarnika ustawionego na 220 st.C i piec około 5 minut (aż szynka się zarumieni).