czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Krewetki z grilla (Wietnam)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Naciąć grzbiety krewetek i usunąć czarne żyłki. Umyć i osuszyć papierowym

Krewetki z grilla (Wietnam)

Składniki:

Krewetki z grilla (Wietnam)

 

  • 500 g surowych obranych dużych krewetek
  • 170 g makaronu ryżowego
  • wrząca woda
  • 2 łyżeczki oleju
  • 6 posiekanych szalotek
  • 1/2 szkl prażonych orzeszków ziemnych
  • 1/2 posiekanego pęczak kolendry
  • sos nuoc cham

Sposób przygotowania:

Krewetki z grilla (Wietnam)

Naciąć grzbiety krewetek i usunąć czarne żyłki. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na grillu 2,5 minuty z każdej strony. Wysypać makaron na wrzątek i gotować 2 minuty, osączyć i przelać zimną wodą. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć szalotki aż będą miękkie. Wyłożyć makaron na talerz, na wierzchu ułożyć krewetki, posypać szalotkami i orzeszkami. Podgrzać nuoc cham, polać krewetki i posypać kolendrą.