BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Krewetki z makaronem ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest to potrawa tajska. Do jej przygotowania musimy mieć wok. Jest aromatyczna, smaczna i szybko ją przygotujemy.

Krewetki z makaronem ryżowym

Składniki:

Krewetki z makaronem ryżowym

 

  • Makaron ryżowy 200 g
  • 5-6 krewetek gotowanych
  • Pęczek szczypiorku
  • Kawałek kapusty pekińskiej
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Szczypta kuminu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Olej do smażenia
  • 1-2 jaja

Sposób przygotowania:

Krewetki z makaronem ryżowym
Makaron, połowę opakowania, gotujemy kilka minut odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Rozgrzewamy wok, wlewamy trochę oleju, wrzucamy kilka gotowanych krewetek, potrząsamy wokiem. Dodajemy sos sojowy, trochę pieprzu czarnego i kuminu.

Myjemy szczypiorek, kroimy, wrzucamy do woka, potrząsamy wokiem, siekamy kapustę, dodajemy do wszystkiego.

Roztrzepujemy w misce jajka, wrzucamy do woka makaron, wlewamy jajko i energicznie wszystko mieszamy.

Podajemy ciepłe.