Sposób przygotowania:
Małże w białym winie
Małże opłukać pod bieżącą wodą.
W dużym, szerokim garnku rozgrzać masło z oliwą. Szalotki i ząbki czosnku pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać opłukane omułki, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i od razu zalać białym winem. Dodać gałązkę tymianku/macierzanki. Gotować pod przykryciem 2-3 minuty aż małże się otworzą.
Serwować od razu na ciepło posypane czerwonym pieprzem, z dodatkiem grillowanej bagietki.
W dużym, szerokim garnku rozgrzać masło z oliwą. Szalotki i ząbki czosnku pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu. Dodać opłukane omułki, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i od razu zalać białym winem. Dodać gałązkę tymianku/macierzanki. Gotować pod przykryciem 2-3 minuty aż małże się otworzą.
Serwować od razu na ciepło posypane czerwonym pieprzem, z dodatkiem grillowanej bagietki.