kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z krewetkami i szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie danie obiadowe z śródziemnomorskim rodowodem, które przygotujemy w nie więcej niż 20 minut.

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Składniki:

Makaron z krewetkami i szpinakiem

podstawowe

  • 400 g makaronu rigatoni
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie duże garście szpinaku
  • 250g krewetek królewskich
  • skórka z ½ cytryny
  • 10-12 kawałków suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Makaron z krewetkami i szpinakiem
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.

Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, przesmażyć pokrojony w plasterki czosnek. Dodać umyty i osuszony szpinak i przesmażać kilka minut aż zmięknie. Dołożyć obrane z pancerzy krewetki i przesmażyć krótko (2-3 minuty) na dużym ogniu.

Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne.

Na patelnie dodać odcedzony makaron i przemieszać.

Serwować z tartą skórką cytrynową oraz suszonymi pomidorami.