Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 90
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chlebek świetnie smakuje z dodatkami wytrawnymi, jak również z tymi na słodko. Jest bardzo uniwersalny! Posiada wilgotną oraz odrobinę zbitą strukturę, dzięki czemu nawet na trzeci dzień pozostaje mięciutki jak w dniu upieczenia.

Chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału

Składniki:

Chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału

Forma o wymiarach 10 x 15 cm:

  • 300g masła orzechowego (bez dodatków)
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki octu (najlepiej np. winnego lub jabłkowego)
  • 1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo u mnie:

  • 1 łyżeczka miodu (płaska)
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału

Masa:

Chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału
Masa będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być.

Wszystkie składniki chlebka umieścić w misce i zmiksować na gładką oraz jednolitą konsystencję.
(Masa będzie bardzo gęsta, ale to normalne.)

Pieczenie:

Chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału
Chlebek należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Masę należy umieścić w uprzednio natłuszczonej formie z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, a wierzch chlebka wyrównać.
Chlebek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.