eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Majerankowe bitki schabowe Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam duszone bitki schabowe z majerankiem i słodką papryką. Do duszenia dodałam dużo cebuli i czosnku żeby sos był gęsty bez dodatku mąki.

Majerankowe bitki schabowe Eli

Składniki:

Majerankowe bitki schabowe Eli

mięso

  • 6 kotletów schabowych bez kości

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 duża garść majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Majerankowe bitki schabowe Eli

przygotowanie składników

Majerankowe bitki schabowe Eli
Obrane cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Majerankowe bitki schabowe Eli
Kotlety schabowe rozklepać tłuczkiem do mięsa.

Kotlety opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie bitek

Majerankowe bitki schabowe Eli
Oprószyć solą i pieprzem rozbite kotlety.

Rozbite kotlety oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

przygotowanie bitek cd

Majerankowe bitki schabowe Eli
Kotlety obtoczyć w mące wysypanej na talerz.

Na talerz wsypać mąkę i obtoczyć w niej kotlety.

przygotowanie bitek cd

Majerankowe bitki schabowe Eli

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotlety z obu stron.

przygotowanie bitek cd

Majerankowe bitki schabowe Eli

Do kotletów dodać cebulę, czosnek i razem smażyć aż cebula się zeszkli. Do mięsa dodać paprykę, przyprawę do mięs, majeranek i jeszcze chwilę smażyć. Całość podlać wodą i dusić aż bitki będą miękkie.

przygotowanie bitek cd

Majerankowe bitki schabowe Eli

Gotowe bitki wyjąć na półmisek a sos zmiksować. Smacznego!

Ja podałam bitki z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.