Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z karpia z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Filety z karpia usmażone na oleju z masłem, podane z boczniakami i prażonymi ziarnami słonecznika to strzał w dziesiątkę. Po prostu pyszne.

Filet z karpia z boczniakami

Składniki:

Filet z karpia z boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Filet z karpia z boczniakami

ETAP 1:

Filet z karpia z boczniakami
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Ziarna słonecznika wsypać na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić.

ETAP 2:

Filet z karpia z boczniakami
Umyte mięso z ryby osuszyć i oprószyć przyprawami

Podzielonego na kawałki karpia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem i solą.

ETAP 3:

Filet z karpia z boczniakami
Podsmazone grzyby z cebulą przyprawić do smaku

Na łyżce masła i oleju zeszklić posiekaną cebulę. Boczniaki pokroić w słupki, wsypać do cebuli, smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać.

ETAP 4:

Filet z karpia z boczniakami

Przygotowane filety zanurzać w roztrzepanym jajku z wymieszanym z odrobiną soli i dociskając obtaczać w mące.

ETAP 5:

Filet z karpia z boczniakami

Rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Podawać z boczniakami i prażonym słonecznikiem.


Tagi:

dania karp grzyby