migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne krokiety z farszem z kapusty i grzybów. Do panierki dodałam trochę ziaren siemienia, dzięki temu przyjemnie chrupią. Krokiety obowiązkowo podałam z czerwonym barszczem, to najlepsze zestawienie.

Krokiety z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

naleśniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szkalnka wody
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta soli

farsz

  • 500 g odciśniętaj kiszonej kapusty
  • 500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz
  • 1 szklanka wody

 

  • oraz
  • olej do smażenia
  • 3-4 jajka do panierowania
  • bułka tarta z siemieniem do panierowania

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
Przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Wszystko zależy od mąki, jeśli ciasto jest za gęste dolać potem jeszcze trochę wody. 

Grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnię, rozmrozić i odparować cały płyn. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać w zimnej wodzie. Dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby oraz kapustę. Wszystko podlać wodą. Przykryć i dusić aż grzyby i kapusta zmiękną. Następnie odkryć i odparować cały płyn, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Z wcześniej ciasta usmażyć naleśniki. Na każdego naleśnika nałożyć ok 2 łyżki farszu. Boki złożyć do środka i zrolować. W ten sam sposób przygotować pozostałe krokiety. Potem krokiety panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce wymieszanej z siemieniem. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Gotowe krokiety podawać z czerwonym barszczem, u mnie barszczyk na zakwasie. Z podanych składników wychodzi mi ok 12-13 krokietów.
Krokiety z kapustą i grzybami
Grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnię, rozmrozić i odparować cały płyn.
Krokiety z kapustą i grzybami
Przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni.
Krokiety z kapustą i grzybami
Na każdego naleśnika nałożyć ok 2 łyżki farszu. Boki złożyć do środka i zrolować. W ten sam sposób przygotować pozostałe krokiety. Potem krokiety panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce wymieszanej z siemieniem.
Krokiety z kapustą i grzybami
Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku.