mika19

mika19

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Królewska Złota Tarta OrzechowoKarmelowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Używamy albo z prawdziwego złota (dostępne w sklepach dla plastyków np. na Mazowieckiej w Warszawie), albo nieprawdziwego złota, czyli...

Królewska Złota Tarta OrzechowoKarmelowa

Składniki:

Królewska Złota Tarta OrzechowoKarmelowa

 

  • 20 g. mąki
  • 10 dag. masła
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 jajko w opcji.
  • masa karmelowo orzechowa
  • 15 dag. cukru
  • 14 dag. śmietany kremówki (30% albo 36%, z obu wychodzi)
  • 10 dag. łuskanych orzechów włoskich
  • złote płatki - są to płatki albo z prawdziwego złota (dostępne w sklepach dla plastyków np. na Mazowieckiej w Warszawie), albo nieprawdziwego złota, czyli szlagmetalu. Z tym, że prawdziwe złoto można jeść a szlagmetalu czyli aluminium, nie.

Sposób przygotowania:

Królewska Złota Tarta OrzechowoKarmelowa
Wykonanie tarty: Mąkę, masło, sól, wodę (i jeśli już dodajemy jajko, to też) mieszamy i zagniatamy. OT co. To jedno z najprostszych ciast taka tarta i można robić różne modyfikacje. Z wodą lub bez, z jajkiem, lub bez, na słodko, na słono. Jak już wyrobimy ciasto i będzie gładkie, to robimy kulkę, zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki. Możemy zrobić więcej i zamrozić na wypadek niespodziewanych gości czy niespodziewanego lenistwa. Tak więc chłodzimy kulę w lodówce z 15 minut, ale można i dłużej jak nam się zejdzie przy karmelu. Wykonanie masy karmelowo-orzechowej Wsypujemy cukier do rondelka i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Trzeba mieszać żeby sie nie przypaliło. Cukier zrobi się brązowy i całkiem się rozpuści. będzie ślicznym, płynnym karmelem. Wtedy wlewamy śmietanę. Ostrożnie, bo się pieni, pryska i w ogóle cuda wianki sie dzieją, ale tylko przez chwilę. Cały czas mieszamy. Potem to może trochę potrwać aż cukier sie całkiem połączy ze śmietaną, ale bez obaw, w końcu wyjdzie nam śliczna karmelowa masa. Niech ona sobie przestygnie, a jak trochę przestygnie, to wrzućmy do niej pokruszone orzechy. wyjmujemy tartę wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wyklejamy nią natłuszczoną formę do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 C. Ale to różnie bywa, trzeba sprawdzić, czy już jest ładnie przyrumieniona, ja wczoraj piekłam 25 minut, chyba była za niska temperatura. Nie zapomnijmy poprzekłuwać tarty widelcem przez pieczeniem, żeby bąble powietrza jej nie porwały.

Tagi:

jajko jajka tarta