malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Krówka z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto jest bardzo kemowe w smaku. Można do masy dodać posiekane orzechy jeśli ktoś lubi takie. Ale bez też jest smaczne.

Krówka z kajmakiem

Składniki:

Krówka z kajmakiem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/4 kostki masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki sody.
  • Masa:
  • 1 słoik dżemu truskawkowego,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • kostka masła.

 

Sposób przygotowania:

Krówka z kajmakiem
Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy też posiekane masło. Następnie miód, cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto, które dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na blasze każdy placek i pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni. Studzimy. Jeden placek zostawiamy w blasze i smarujemy dżemem. Przykrywamy drugim. Masło ucieramy z kajmakiem. Wykładamy na ciasto. Chłodzimy. Dekorujemy ulubionymi orzechami.