Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Waniliowa krówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Klasyczna krówka z masą budyniową i kajmakiem, u mnie w wersji waniliowej. Wspaniały dodatek do popołudniowej kawy z przyjaciółkami i wymarzony deser na niedzielne popołudnie.

Waniliowa krówka

Składniki:

Waniliowa krówka

 

  • Na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy lub ziarna z jednej
  • laski wanilii (ja użyłam ziarenek)
  • 6-7 łyżek płynnego miodu (u mnie lipowy)
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • tłuszcz do formy
  • Przełożenie:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • Na wierzch:
  • duża puszka kajmaku (masy krówkowej)

Sposób przygotowania:

Waniliowa krówka
Laskę wanilii ostrożnie przeciąć na pół i delikatnie wydłubać nasionka końcówką noża. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Połową wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Wyjąć, ostudzić i tak samo przygotować drugą partię ciasta. W rondelku podgrzać mleko z cukrem waniliowym. Przygotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło przełożyć do wysokiej miski i miksować, dodając po trochu wystudzony budyń. Kremówkę posłodzić cukrem pudrem i ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą budyniową, Powstałą masę wyłożyć na płat ciasta i przykryć drugim. Kajmak delikatnie podgrzać w rondelku i zmiksować na gładką masę, następnie wylać na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

Tagi:

ciasto