Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Ciasto z budyniem, krówką i orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia (urodziny, komunie itp.). Bardzo ważne jest by dodać orzechy.

Ciasto z budyniem, krówką i orzechami włoskimi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z budyniem, krówką i orzechami włoskimi

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • łyżka kakao
  • kostka masła (miękka, wyjęta wcześniej z lodówki)

 

  • Budyń:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 szklanki mleka

 

  • Polewa:
  • 3/4 kostki masła (miękkiego, wyjętego wcześniej z lodówki)
  • puszka masy kajmakowej gotowej lub ugotowanej
  • orzechy włoskie

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem, krówką i orzechami włoskimi
Ciasto: Masło, cukier i żółtka zmiksować na puszystą masę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko zmiksować. Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką wylewać raz jedno raz drugie ciasto. Piec w temp. 180 st. przez ok. 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół i przełożyć ugotowanym, przestudzonym budyniem. Masło zmiksować dokładnie z kajmakiem. Posmarować wierzch ciasta. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.
Ciasto z budyniem, krówką i orzechami włoskimi
Blachę można też wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto z budyniem, krówką i orzechami włoskimi
Ciasto po upieczeniu wygląda świetnie i tak też smakuje.