Sposób przygotowania:
Rolada łaciata krówka
Zaczynamy od przygotowania kropek. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i uciekamy do białości. Następnie dodajemy 1 białko, miksujemy i dodajemy mąkę wymieszaną z kakao. Gotową masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszce kropki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kropki nie mogą być zbyt duże, należy je palcem lekko docisnąć. Użyłam standardowej blachy z piekarnika. Blaszkę wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier wymieszamy z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Całość chwilkę miksujemy i wykładamy na blachę. Roladę pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu roladę odwracamy na ściereczkę tak, aby zdjąć z niej papier. Ciasto ponownie odwracamy, aby kropki były na wierzchu i zwijamy ją razem ze ściereczką. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z kajmakiem, kremem smarujemy roladę i odstawiamy ją na kilka godzin do lodówki. Życzę smacznego :)
lukrowanepierniczki