Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Rolada łaciata krówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nazwę tego ciasta wymyśliła moja siostra. Smak kremu i kropki przywodzą na myśl łaciatą krówkę :) Polecam tę roladę, bo smakuje pysznie ;)

Rolada łaciata krówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada łaciata krówka

 

  • KROPKI:
  • 90g masła,
  • 90g cukru pudru,
  • 1 białko,
  • 80g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4/3 szklanka mąki,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki wody
  • KREM:
  • 250g mascarpone,
  • 3 czubate łyżki kajmaku

Sposób przygotowania:

Rolada łaciata krówka
Zaczynamy od przygotowania kropek. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i uciekamy do białości. Następnie dodajemy 1 białko, miksujemy i dodajemy mąkę wymieszaną z kakao. Gotową masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszce kropki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kropki nie mogą być zbyt duże, należy je palcem lekko docisnąć. Użyłam standardowej blachy z piekarnika. Blaszkę wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier wymieszamy z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Całość chwilkę miksujemy i wykładamy na blachę. Roladę pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu roladę odwracamy na ściereczkę tak, aby zdjąć z niej papier. Ciasto ponownie odwracamy, aby kropki były na wierzchu i zwijamy ją razem ze ściereczką. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z kajmakiem, kremem smarujemy roladę i odstawiamy ją na kilka godzin do lodówki. Życzę smacznego :)
Rolada łaciata krówka
Gotową masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszce kropki.
Rolada łaciata krówka
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier
Rolada łaciata krówka
Całość chwilkę miksujemy i wykładamy na blachę.
Rolada łaciata krówka
ascarpone miksujemy z kajmakiem, kremem smarujemy roladę i odstawiamy ją