Sposób przygotowania:
Słodkie orzeszki w czekoladzie
Przygotowanie: Z wymienionych składników na ciasto zagniatamy ciasto, musi być gładkie i takie żeby mozna było formować małe kuleczki. Formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego układamy w specjalnej formie i "smażymy" z obu stron. Niekiedy zamiast takiej formy można spotkać pojedyńcze foremki, ale ta forma jest o wiele wygodniejsza i szybciej wychodzi większa ilość orzechów. Połówki orzechów napełniamy wczesniej ugotowanym mlekiem skondensowanym i sklejamy. Gdy trochę zastygną ( najlepiej następnego dnia) maczamy w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie do połowy orzeszka. Pozostawiamy na kratce do zastygnięcia.
mela25
paulisia_elk
JA MAM TAKA ŻELIWNĄ KTÓRĄ STAWIASZ NA PALNIK GAZU, CZY TO SIĘ TAK JAKBY SMAŻY, WYPIEKA NIEWIEM JAK TO NAZWAĆ. mOJA JEST BARDZO STARA BO TO JESZCZE BABCINA,ALE WIDZIALAM ZE MOZNA TAKIE KUPIC A WYPIEKA SIE W NIEJ JAK JUZ SIĘ DOBRZE ROZGRZEJE TO TAK Z 3 MINUTKI GORA NA JEDNEJ STRONIE , MOZE NAWET MNIEJ
mela25
Właśnie spotkałam się na allegro z taką formą do orzeszków będę musiała zakupić i wypróbować . Dziękuje za odpowiedź.
paulisia_elk