Słownik kulinarny

p

Proso

Proso
Proso jest to roślina, zaliczana do grupy zbóż i należąca do rodziny wiechlinowatych, która przede wszystkim występuje w strefie klimatu międzyzwrotnikowego oraz umiarkowanego. Uważa się, że jest to jedno z najstarszych zbóż, a odkrycia dokonane w Chinach potwierdzają jego obecność w osadach ludzkich już 8,5 tys. lat p.n.e.. w Polsce występuje jedynie jako roślina uprawna, natomiast w Azji, Afryce Płd., Australii, Meksyku i na Hawajach występuje również dziko. Z prosa wyrabia się przede wszystkim kaszę jaglaną i mąkę.

Zawartość
Proso jest zbożem, które zawiera w sobie bogactwo składników odżywczych. Można tu wyróżnić: białko, błonnik, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, potas, magnez, fosfor, sód, jod, żelazo, brom i krzem, a także witaminy z grupy B (B1, B2 jest dwukrotnie więcej niż w innych zbożach) i E.

Działanie
Walory prosa są coraz bardziej doceniane przez ludzi chcących dbać o swoje zdrowie. Z tego też powodu zboże to oraz jego przetwory: kasza jaglana i mąka zaliczane są do zdrowej żywności oraz bardzo cenione przez wegetarian i osoby chore na celiakie. Poza tym udowodniono, że odkwasza organizm, ponieważ ma właściwości zasadotwórcze, co pozwala na utrzymanie równowagi w organizmie, który w dzisiejszych czasach jest wręcz bombardowany produktami zakwaszającymi. Poza tym składniki w nim zawarte wzmacniają nerki, śledzionę oraz regulują pracę żołądka i jelit. Ma działanie przeciwgrzybicze, pomaga zwalczyć brzydki zapach z ust przez eliminację drożdżaków. Zalecane jest przy osteoporozie. Łagodzi poranne nudności w ciąży, a także przeciwdziała wymiotom, biegunkom oraz zaparciom. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Zastosowanie
Z prosa uzyskuje się przede wszystkim kaszę jaglaną i mąkę, które stanowią dodatek do wielu potraw, a czasami nawet ich podstawę. W krajach Afryki i Chinach jest wykorzystywane do warzenia piwa i produkcji alkoholu. 
Kotleciki jaglane

Kotleciki jaglane

eliza135 eliza135
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: