szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kuleczki mleczne w cukrowym syropie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Małe kuleczki na bazie mleka w proszku zanurzone w cukrowym syropie. Kuleczki są słodziutkie i pyszne.

Kuleczki mleczne w  cukrowym syropie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kuleczki mleczne w cukrowym syropie

 

  • 1 łyżka stopionego masła
  • 0,5 szklanki mleka w proszku
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kuleczki mleczne w cukrowym syropie
Mleko w proszku wsypujemy do miski, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników dodajemy stopione masło i mleko. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego małe kuleczki. Kuleczki smażymy na głębokim oleju. Czekamy aż wypłyną na wierzch i jak nabiorą złoto brązowego koloru wyciągamy. Kuleczki wyciągamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar oleju. Cukier mieszamy z wodą i podgrzewamy ok 10 minut mieszając. Kuleczki wkładamy do ciepłego syropu i zostawiamy je w nim na kilka godzin.
Kuleczki mleczne w  cukrowym syropie
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy
Kuleczki mleczne w  cukrowym syropie
Ze składników wyrabiamy ciasto, tak aby się nie rozpadało
Kuleczki mleczne w  cukrowym syropie
Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha
Kuleczki mleczne w  cukrowym syropie
Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor