patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Krucha tarta z kurczakiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomita krucha tarta z kurczakiem i papryką. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi czy w gronie rodzinnym.

Krucha tarta z kurczakiem i papryką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krucha tarta z kurczakiem i papryką

Sos

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 10 dag sera żółtego tartego

Dosatki

  • 300 g ciasta kruchego
  • 1 filet z kurczaka
  • Przyprawy: łyżka papryki mielonej,pieprz i sól
  • Olej do smażenia mięsa
  • 1/2 cukini
  • 1/2 papryki
  • 1 pęczek dymki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z kurczakiem i papryką
Filety z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Na patelni rozgrzewamy olej.

Kurczaka smażę na rumiano. Cukinię obieram i kroję w kostkę. Paprykę myję i kroję w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroję. Szczypiorem i dymkę również myję i drobno kroję.

Mozzarelle drobno rwę. Mieszam z warzywami i doprawiam. Międzyczasie przygotowujemy sos.

W misce dodaję wszystkie składniki sosu. Mieszam. Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia.Przekładamy na blachę piekarnikową lub formę do tarty. Ciasto smaruję sosem.

Na ciasto przekładam warzywa, kurczaka. Na wierzch posypujemy serem tartym.

Piekę w 200 stopniach przez 25 min.
Krucha tarta z kurczakiem i papryką
Kurczaka doprawiam a następnie podpiekam na rumiano.
Krucha tarta z kurczakiem i papryką
Na tartę przekładam sos z serem tartym.
Krucha tarta z kurczakiem i papryką
Następnie przekładam warzywa z serem mozzarella.
Krucha tarta z kurczakiem i papryką
Następnie dodaję kurczaka podsmażonego .
Krucha tarta z kurczakiem i papryką
Na koniec dodaję jeszcze ser tarty.