Sposób przygotowania:
Tarta a’la gyros
1. Do miski wsypać mąkę, sól oraz dodać margarynę pokrojonąna mniejsze kawałki. Wbić jajko oraz dodać wodę. Całość ugnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto lekko rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia lub do ceramicznego naczynia do zapiekania, z (naczynia ceramicznego nie trzeba smarować tłuszczem ani wykładać papierem). Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
2. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Usmażyć na oleju i posypać obficie przyprawą do grosa. Paprykę pokroić w większą kostkę, a ogórki w plasterki. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Ser pokroić w paski.
3. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka, paprykę oraz ogórki. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną. Na wierzch ułożyć paski żółtego sera. Tartę piec 25 minut w 180 stopniach.
4. Sałatę podrzeć na kawałki, wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Gotową tartę kroić na kawałki, a na ich wierzch wykładać sałatę. (Nie polecam wyłożenia sałaty od razu na całą tartę, gdyż straci ona wtedy swoją kruchość, a ciasto zbyt namoknie.)
2. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Usmażyć na oleju i posypać obficie przyprawą do grosa. Paprykę pokroić w większą kostkę, a ogórki w plasterki. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Ser pokroić w paski.
3. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka, paprykę oraz ogórki. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną. Na wierzch ułożyć paski żółtego sera. Tartę piec 25 minut w 180 stopniach.
4. Sałatę podrzeć na kawałki, wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Gotową tartę kroić na kawałki, a na ich wierzch wykładać sałatę. (Nie polecam wyłożenia sałaty od razu na całą tartę, gdyż straci ona wtedy swoją kruchość, a ciasto zbyt namoknie.)
Magdalena88
Jagodowa