kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Tarta a’la gyros

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię kruche ciasto, ale przygotowuję je głównie na słodko. Tym razem wykonałam tartę wytrawną, która bardzo nam zasmakowała.

Tarta a’la gyros Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta a’la gyros

 

 

  • 4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Przyprawa do grosa
  • 2 łyżki oleju do smażenia kurczaka
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany 12 %
  • Sól, pieprz
  • Kilka plasterków żółtego sera
  • Sałata zielona
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Ulubione przyprawy np. koperek, pietruszka, zioła prowansalskie lub kupny sos sałatkowy

Sposób przygotowania:

Tarta a’la gyros
1. Do miski wsypać mąkę, sól oraz dodać margarynę pokrojonąna mniejsze kawałki. Wbić jajko oraz dodać wodę. Całość ugnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto lekko rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia lub do ceramicznego naczynia do zapiekania, z (naczynia ceramicznego nie trzeba smarować tłuszczem ani wykładać papierem). Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia.

2. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Usmażyć na oleju i posypać obficie przyprawą do grosa. Paprykę pokroić w większą kostkę, a ogórki w plasterki. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Ser pokroić w paski.

3. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka, paprykę oraz ogórki. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną. Na wierzch ułożyć paski żółtego sera. Tartę piec 25 minut w 180 stopniach.

4. Sałatę podrzeć na kawałki, wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Gotową tartę kroić na kawałki, a na ich wierzch wykładać sałatę. (Nie polecam wyłożenia sałaty od razu na całą tartę, gdyż straci ona wtedy swoją kruchość, a ciasto zbyt namoknie.)
Tarta a’la gyros
Sałatę można zastąpić kapustą pekińską!!