kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Karkówka pod chmurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trochę inna wersja karkówki o delikatnym smaku i niezwykłym aromacie. Świetnie sprawdzi się na świąteczny obiad.

Karkówka pod chmurką

Składniki:

Karkówka pod chmurką

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pod chmurką

Przygotowanie mięsa

Karkówka pod chmurką
Karkówka w przyprawach powinna stać w lodówce pod przykryciem.

Karkówkę kroimy w 1 cm plastry obsypujemy mieszanka przygotowaną z przypraw(sól,pieprz,majeranek,curry,papryka,gałka muszkatołowa, drobno posiekany czosnek) układamy w pojemnik z przykrywką i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc by mięso przeszło przyprawami.

Przygotowanie do pieczenia

Karkówka pod chmurką
Na dno naczynia dajemy masło i układamy na nie karkówkę

Do naczynia żaroodpornego kroimy masło na plastry i układamy mięso, na to dajemy pokrojoną w pół plastry cebulę.

Sos

Karkówka pod chmurką
Śmietanę ubić na sztywno z zupą pieczarkową

Śmietanę ubijamy na sztywno i wsypujemy zupę nadal ubijając.

Do pieczenia

Karkówka pod chmurką
Na pieczarki wykładamy ubitą śmietanę z zupą pieczarkową.

Pieczarki pokrojone w plastry układamy na cebuli, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 80 min. w temp.180*C.