Sposób przygotowania:
Kruche anyżkowe ciasteczka.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać wprost na stolnicę,dać niecałą kostkę masła i długim ostrym nożem posiekać mąkę z tłusz-
-czem na wiórki.Zsunąć na kupkę,zrobić dołek w środku,wbić żółtka
oddzielone od białek,dać szklankę cukru i torebkę waniliowego,
dodać szczyptę dużą zmielonego anyżku oraz ćwiartkę szklanki śmietanki.Wyrobić ciasto i zagnieść w kulę,wsadzić w worek foliowy i schłodzić w lodówce.Po wyjęciu rozwałkować na stolnicy,
podsypując mąką pod spód,po czym wykrawać foremkami różne kształty,np.gwiazdki.Układać obok siebie na wysmarowanej tłusz-
-czem blasze.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec
15-20 min.Po upieczeniu wystudzić i jeść.
-czem na wiórki.Zsunąć na kupkę,zrobić dołek w środku,wbić żółtka
oddzielone od białek,dać szklankę cukru i torebkę waniliowego,
dodać szczyptę dużą zmielonego anyżku oraz ćwiartkę szklanki śmietanki.Wyrobić ciasto i zagnieść w kulę,wsadzić w worek foliowy i schłodzić w lodówce.Po wyjęciu rozwałkować na stolnicy,
podsypując mąką pod spód,po czym wykrawać foremkami różne kształty,np.gwiazdki.Układać obok siebie na wysmarowanej tłusz-
-czem blasze.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec
15-20 min.Po upieczeniu wystudzić i jeść.