sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kruche babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruche babeczki to wspaniały pomysł na wykorzystanie resztek kremów, czekolady czy tez innych słodkości. Kolorowe i smaczne natychmiast znikają z talerza :)

Kruche babeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche babeczki

 

  • 3 szkl mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania foremek

 

  • dodatkowo:
  • bita śmietana
  • czekolada
  • galaretki
  • cukrowe posypki
  • dowolne owoce

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki
Na stolnicę sypiemy mąkę krupczatkę oraz cukier puder. Robimy niewielki dołek i wrzucamy żółtka. Ścieramy na tarce zimną margarynę lub masło. Dodajemy szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Foremki na babeczki dokładnie natłuszczamy. Żeby było łatwiej, rozpuszczamy margarynę i płynną rozprowadzamy w foremkach. Układamy je blisko siebie. Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na około 3 mm placek i nakładamy na foremki. W każdej dociskamy ciasto do brzegów. Pieczemy około 15-18 minut w 200 stopniach. Kiedy wystygną, napełniamy bitą śmietaną lub kremem i dekorujemy wedle uznania.
Kruche babeczki
Babeczki pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.

Tagi:

czekolada