Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kruche babeczki z owocową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Apetyczne kruche babeczki, idealny deser dla całej rodziny.

Kruche babeczki z owocową pianką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche babeczki z owocową pianką

 

  • Ciasto kruche:
  • 1 szkl mąki
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka gęstej śmietany
  • Dodatkowo:
  • 1 mały kubek śmietany 30%
  • 1 galaretka wielowocowa

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z owocową pianką
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy krążki i wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy 15 minut w temp. 170 stopni. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Odrobinę galaretki wylewamy na płaski talerzyk. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać fix). Stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Przygotowaną masą napełniamy upieczone kruche babeczki. Wierzch dekorujemy kawałkami pozostawionej galaretki.
Kruche babeczki z owocową pianką
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy krążki i wykładamy foremki na babeczki.
Kruche babeczki z owocową pianką
Pieczemy 15 minut w temp. 170 stopni.
Kruche babeczki z owocową pianką
Przygotowaną masą napełniamy upieczone kruche babeczki. Wierzch dekorujemy kawałkami pozostawionej galaretki.