WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1631]

Kruche babeczki (korpusy)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche korpusy do babeczek, na słodko, z dodatkiem smalcu. Można je wypełnić dowolnym kremem, dżemem lub czekoladą.

Kruche babeczki (korpusy) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki (korpusy)

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki (korpusy)

ETAP 1:

Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać pokrojone na plasterki zimne masło i zimny smalec. Posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Dodać szczyptę soli, cukier puder, żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce.

Następnie rozwałkować na placek grubości kilku milimetrów. Foremką do babeczek wycinać ciasto i wypełnić nim foremki. Foremki przełożyć na blachę i ponakłuwać widelcem każdą babeczkę.

Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić w foremkach. Następnie wyjąć z foremek. Można je przechowywać w metalowej puszce lub zamrozić.

W dowolnym momencie można je wypełnić kremem.

Kruche babeczki (korpusy)
Babeczki po upieczeniu wyjęte na metalową kratkę
Kruche babeczki (korpusy)
Babeczki ułożone na blaszce i ponakłuwane widelcem
Kruche babeczki (korpusy)
Metalowe foremki do babeczek wylepione ciastem
Kruche babeczki (korpusy)
Część ciasta rozwałkowana na placek z którego wycin