Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Muffinki z bananem, sezamem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam piec muffinki. Są proste i szybkie w wykonaniu, a ładnie wykonane będą ozdobą stołu. Uwielbiam je z filiżanką aromatycznej kawy. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na przyjęcie dla dzieci. Upieczcie takie muffinki.

Muffinki z bananem, sezamem i bitą śmietaną

Składniki:

Muffinki z bananem, sezamem i bitą śmietaną

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 75 ml zimnego mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały banan

Śmietanka:

Dodatkowo:

  • cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Muffinki z bananem, sezamem i bitą śmietaną
1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę, wlewamy olej i chwilę miksujemy, wsypujemy sypkie składniki i wlewamy mleko i ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy banana pokrojonego w kostkę i mieszamy łyżką.

2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone muffinki dokładnie studzimy.

4. Dekoracja: Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką i wyciskamy rozetki. Na koniec posypujemy cukrową posypką.

5. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Można z bitą śmietaną schłodzić w lodówce.