WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1631]

Smalcówki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smalcówki z serem czyli kruchodrożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Są mięciutkie, pulchne i delikatne.

Smalcówki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smalcówki z serem

Ciasto:

Nadzienie:

  • 250 g białego sera
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • ok. 2- 3 łyżki cukru zwykłego

Sposób przygotowania:

Smalcówki z serem

ETAP 1:

Składniki na nadzienie oprócz budyniu przełożyć do miski i zblendować na jednolitą masę. Dodać budyń w proszku i wymieszać. Odstawić do lodówki.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Mąkę wsypać do miski i rozetrzeć ze smalcem do uzyskania a'la kruszonki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów i pokroić na nieduże prostokąty. Każdy kawałek ciasta smarować nadzieniem i zwijać w rulonik.

Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Najlepsze są tuż po wystygnięciu.

Smalcówki z serem
Smalcówki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Smalcówki z serem
Zwinięte ciastka przelożone na blachę do pieczenia
Smalcówki z serem
Każdy kawałek ciasta smarujemy nadzieniem serowym
Smalcówki z serem
Zagniecione w misce ciasto kruchodrożdżowe na smalcówki