Sposób przygotowania:
Smalcówki z seremETAP 1:
Składniki na nadzienie oprócz budyniu przełożyć do miski i zblendować na jednolitą masę. Dodać budyń w proszku i wymieszać. Odstawić do lodówki.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Mąkę wsypać do miski i rozetrzeć ze smalcem do uzyskania a'la kruszonki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów i pokroić na nieduże prostokąty. Każdy kawałek ciasta smarować nadzieniem i zwijać w rulonik.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są tuż po wystygnięciu.