Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym
Korpusy do babeczek:
Suche składniki wymieszać na stolnicy i posiekać z zimnym masłem. Następnie wszystko szybko zagnieść z żółtkami. Powstałe ciasto schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkować i powykrawać z niego koła - odrobinę większe od średnicy foremki.
Wykrojonymi okręgami wylepić uprzednio wysmarowane masłem foremki do babeczek. Foremki z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto przed pieczeniem ostrożne nakłuć za pomocą widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni do zarumienienia się.
Ciepłe babeczki wyjąć z foremek.
Krem:
Masło i cukier zmiksować na puszystą masę i połączyć z serkiem. Na końcu wmieszać skórkę oraz sok z cytryny.
Babeczki:
Wystudzone korpusy do babeczek wypełnić kremem i udekorować zgodnie z własnym uznaniem.
Suche składniki wymieszać na stolnicy i posiekać z zimnym masłem. Następnie wszystko szybko zagnieść z żółtkami. Powstałe ciasto schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkować i powykrawać z niego koła - odrobinę większe od średnicy foremki.
Wykrojonymi okręgami wylepić uprzednio wysmarowane masłem foremki do babeczek. Foremki z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto przed pieczeniem ostrożne nakłuć za pomocą widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni do zarumienienia się.
Ciepłe babeczki wyjąć z foremek.
Krem:
Masło i cukier zmiksować na puszystą masę i połączyć z serkiem. Na końcu wmieszać skórkę oraz sok z cytryny.
Babeczki:
Wystudzone korpusy do babeczek wypełnić kremem i udekorować zgodnie z własnym uznaniem.
SylaUla