Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealnie kruche babeczki nadziane pyszną waniliowo-cytrynową masą. Całość nie tylko bardzo ładnie wygląda, ale również jest przepyszna!

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym

Składniki:

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym

Około 30 małych babeczek, spody:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
  • 1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
  • 1 szczypta soli
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • masło do wysmarowania foremek

Krem:

  • 350g waniliowego serka homogenizowanego
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina startej skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym
Korpusy do babeczek:

Suche składniki wymieszać na stolnicy i posiekać z zimnym masłem. Następnie wszystko szybko zagnieść z żółtkami. Powstałe ciasto schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkować i powykrawać z niego koła - odrobinę większe od średnicy foremki.

Wykrojonymi okręgami wylepić uprzednio wysmarowane masłem foremki do babeczek. Foremki z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto przed pieczeniem ostrożne nakłuć za pomocą widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni do zarumienienia się.

Ciepłe babeczki wyjąć z foremek.

Krem:

Masło i cukier zmiksować na puszystą masę i połączyć z serkiem. Na końcu wmieszać skórkę oraz sok z cytryny.

Babeczki:

Wystudzone korpusy do babeczek wypełnić kremem i udekorować zgodnie z własnym uznaniem.