Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babeczki z kremem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne kruche babeczki z kremem jagodowym. Doskonały deser do kawy lub herbatki. Każdemu będą smakować.

Babeczki z kremem jagodowym

Składniki:

Babeczki z kremem jagodowym

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3,5 łyżki cukru pudru,

Krem:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem jagodowym

Zagniatanie ciasta

Babeczki z kremem jagodowym
Mąkę łączę z masłem. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.

Ciasto: Mąkę łączę z masłem. Dodaję żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatam ciasto.

Rozwałkowywanie ciasta

Babeczki z kremem jagodowym
Ciasto cienko rozwałkowuję. W cieście wycinam kółeczka.

Ciasto zawijam w foliowy woreczek i wkładam na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowuję, wykrawam krążki.

Wyłożenie foremek ciastem i przygotowanie kremu

Babeczki z kremem jagodowym
Ciastem wykładam foremki na babeczki. Piekę.

Kawałkami ciasta wykładam foremki na babeczki. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem. Jagody rozgniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję jagody i razem miksuję. Porcje kremu nakładam do upieczonych babeczek. Wierzch posypuję jagodami.