SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki z kremem i truskawkami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Kruche babeczki z kremem i truskawkami

Wyśmienite kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami . Są bardzo smaczne i efektowne , swoim wyglądem skuszą każdego .

Składniki:

Kruche babeczki z kremem i truskawkami

Ciasto kruche:

 

  • 100 gram cukru pudru

 

  • 3 żółtka

 

Krem budyniowy:

 

  • 2 żółtka

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

 

 

Dodatkowo:

 

  • tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem i truskawkami

Ciasto kruche

Kruche babeczki z kremem i truskawkami
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Pieczenie babeczek

Kruche babeczki z kremem i truskawkami
Ciastem wylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki .

Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, każdą foremkę wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.

Przygotowanie kremu

Kruche babeczki z kremem i truskawkami
Przygotowujemy krem i wypełniamy nim babeczki.

Z mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kremem wypełniamy upieczone babeczki.

Dekorowanie babeczek

Kruche babeczki z kremem i truskawkami
Babeczki dekorujemy przekrojonymi truskawkami .

Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Dekorujemy babeczki wkładając w środek każdej babeczki po całej truskawce, a po bokach układamy truskawki przekrojone na połowę. Babeczki są najlepsze na drugi dzień.