Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka bananowe są zazwyczaj mniej lub bardziej miękkie, ale mam już kilka patentów, aby ten pyszny bananowy posmak zatrzymać, a ciastkom nadać odpowiedniej kruchości. Takie właśnie są te ciasteczka! Delikatne, pyszne, idealne!

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe

Około 15 sztuk:

  • 1/2 banana (około 60g)
  • 100g masła/margaryny
  • 100g masła orzechowego
  • 60g cukru/ksylitolu (1/4 szklanki o pojemności 250 ml
  • 200g mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe

Banan:

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe
Banan nie musi być dokładnie rozduszony, na gładkie puree.

Banana należy rozdusić widelcem.

Masa:

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe
Na końcu masę należy połączyć za pomocą dłoni.

Masło lub margarynę, masło orzechowe i cukier zmiksować do puszystości i następnie wymieszać z poduszonym bananem.

Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie połączyć dłonią.

Formowanie:

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe
Ciasteczka nie powinny być bardzo płaskie.

Z masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.

Każdą z nich spłaszczyć i ewentualnie docisnąć widelcem, aby powstał wzorek.

Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe
Posiadam piekarnik gazowy. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 14-15 minut w temperaturze 180 stopni.


Tagi:

deser ciastka