Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasteczka "kocie oczka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczny, choć nieco zapomniany wypiek. Niegdyś bardzo popularny. Pyszne ciasto kruche z dodatkiem dżemu morelowego doskonale smakuje z kubkiem ciepłej herbaty.

Ciasteczka "kocie oczka"

Składniki:

Ciasteczka "kocie oczka"

na ciastka

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g dżemu morelowego
  • 40 g cukru pudru
  • 10 ml śmietany 12 lub 18%(1 łyżka)
  • 10 g proszku do pieczenia( 1 łyżka)
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka "kocie oczka"
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę. 

Zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy. 

Wycinamy najpierw większe okręgi, następnie mniejsze w których robimy dziurki.

Na okręgi bez dziurki nakładamy okręgi mniejsze z dziurką. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. 

Dziurkę napełniamy dżemem morelowym. Posypujemy cukrem pudrem.