Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 342]

Kruche kuleczki marcepanowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowe urocze kruche ciasteczka, które zachwycają nie tylko migdałowym smakiem, ale i niespotykanym wyglądem.

Kruche kuleczki marcepanowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche kuleczki marcepanowe

 

  • migdały zmielone 280-300 g
  • jajko 1 duże
  • kasza manna 50 g
  • cukier puder 60-70 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • masło 35-50 g
  • aromat migdałowy do smaku
  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kruche kuleczki marcepanowe
Migdały uprażyć na suchej patelni albo w piekarniku, ale pilnować, aby się nie spaliły. Zupełnie ostudzić i zmielić możliwie drobno. Mogą zostać w skórkach, bo dla koloru ciastek nie ma to znaczenia.

W misce robota połączyć zmielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Dodać miękkie masło, całe jajko, kilka kropelek aromatu migdałowego i sok z cytryny. Wszystko zagnieść w jednolitą masę.

Ciasto przełożyć do woreczka, spłaszczyć i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta migdałowego uformować kuleczki o wadze 10-12g (jak duży orzech laskowy) - taka wielkość po upieczeniu jest idealna.

Kulki obtoczyć w cukrze pudrze.

Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 18-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170*C z termoobiegiem.
Kruche kuleczki marcepanowe
W misie robota połączyć wszystkie suche składniki.
Kruche kuleczki marcepanowe
Dodać jajko, sok z cytryny, aromat i miękkie masło.
Kruche kuleczki marcepanowe
Zagnieść jednolite miękkie ciasto i uformować kulki.
Kruche kuleczki marcepanowe
Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć na blasze.
Kruche kuleczki marcepanowe
Piec 20 minut w temperaturze 175*C z termoobiegiem.