Sposób przygotowania:
Kruche kuleczki marcepanowe
Migdały uprażyć na suchej patelni albo w piekarniku, ale pilnować, aby się nie spaliły. Zupełnie ostudzić i zmielić możliwie drobno. Mogą zostać w skórkach, bo dla koloru ciastek nie ma to znaczenia.
W misce robota połączyć zmielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Dodać miękkie masło, całe jajko, kilka kropelek aromatu migdałowego i sok z cytryny. Wszystko zagnieść w jednolitą masę.
Ciasto przełożyć do woreczka, spłaszczyć i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta migdałowego uformować kuleczki o wadze 10-12g (jak duży orzech laskowy) - taka wielkość po upieczeniu jest idealna.
Kulki obtoczyć w cukrze pudrze.
Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 18-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170*C z termoobiegiem.
W misce robota połączyć zmielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Dodać miękkie masło, całe jajko, kilka kropelek aromatu migdałowego i sok z cytryny. Wszystko zagnieść w jednolitą masę.
Ciasto przełożyć do woreczka, spłaszczyć i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta migdałowego uformować kuleczki o wadze 10-12g (jak duży orzech laskowy) - taka wielkość po upieczeniu jest idealna.
Kulki obtoczyć w cukrze pudrze.
Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 18-20 min. w piekarniku nagrzanym do 170*C z termoobiegiem.