Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kruche ciasteczka maślano-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka na Wielkanoc i nie tylko. Długo utrzymują świeżość, więc można zrobić je dużo wcześniej, kiedy jest więcej czasu.

Kruche ciasteczka maślano-kokosowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche ciasteczka maślano-kokosowe

 

  • 15 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka maślano-kokosowe
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Suche składniki zmieszać. Złaczyć razem i zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego . Lekko spłaszczyć i naciąć widelcem. Rozłożyć w forme wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Kruche ciasteczka maślano-kokosowe
Przygotowane ciasto powinno mieć kosystencję modeliny
Kruche ciasteczka maślano-kokosowe
Z ciasta najpierw zrobic kuleczkę, a potem spłaszczyć
Kruche ciasteczka maślano-kokosowe
Wierzchem widelca naciąć na ciasteczkach wzorek
Kruche ciasteczka maślano-kokosowe
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Kruche ciasteczka maślano-kokosowe
Po upieczeniu i ostudzeniu