SUPERPRZEPIS

Kruche ciasteczka kokosowe

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kruche ciasteczka kokosowe Więcej zdjęć (5)

Ciasteczka kokosowe z dodatkiem ugotowanych żółtek są rewelacyjne. Delikatne i bardzo kruche, same rozpływają się w ustach.

Składniki:

Kruche ciasteczka kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka kokosowe
5 jajek ugotować na twardo, po ostudzeniu obrać i wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę do czosnku.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kokosową, wiórkami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dokładnie posiekać z masłem i margaryną. Następnie dodać całe jajko i starte na tarce żółtka, zagnieść ciasto.

Na podsypanej mąką stolnicy ciasto rozwałkować wałkiem karbowanym na grubość 4-5 mm, pokroić w kwadraty i ułożyć na przygotowanej blaszce.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, włożyć blaszkę z ciasteczkami i upiec na złoty kolor.
Kruche ciasteczka kokosowe
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i wiórkami.
Kruche ciasteczka kokosowe
Posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki
Kruche ciasteczka kokosowe
Zagnieść ciasto i rozwałkować wałkiem karbowanym
Kruche ciasteczka kokosowe
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i upiec