Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kruche ciasteczka świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 190
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasteczka sprawdzą się na każdą okazję oraz w przypadku, kiedy najdzie nas ochota na pochrupanie sobie czegoś słodkiego. Są bardzo proste w przygotowaniu oraz przyjemnie chrupiące.

Kruche ciasteczka świąteczne

Składniki:

Kruche ciasteczka świąteczne

1,5 blaszki od piekanika:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła/margaryny (zimnego/zimnej)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka świąteczne

Ciasto:

Kruche ciasteczka świąteczne
Zamiast przyprawy do piernika można również dodać odrobinę cynamonu lub cukier waniliowy.

Składniki ciastek zagnieść i owinąć folią spożywczą.
Całość schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Wałkowanie:

Kruche ciasteczka świąteczne
Jeśli jest potrzeba to można je odrobinę podsypać mąką.

Schłodzone ciasta zagnieść i rozwałkować na placek o grubości 5 mm.

Wykrawanie:

Kruche ciasteczka świąteczne
Jeśli wszystkie ciasteczka jednorazowo nie zmieszczą się na blaszkę to te nieupieczone trzymamy w lodówce.

Z ciasta należy wykrawać ciasteczka o różnych kształtach.

Ciastka przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Kruche ciasteczka świąteczne
Ostudzone ciastka ozdobić według uznania.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 12 minut w 180 stopniach.