Sposób przygotowania:
Świąteczne ciasteczka migdałowe
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Mąkę mieszamy z solą, migdałami, proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem na pulchną masę, potem dodajemy jajka, olejek i w dalszym ciągu ubijamy aż składniki się połączą. Do ubitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto powinno być miękkie ale nie powinno kleić się do rąk, wiec jeśli taka potrzeba, dosypujemy więcej mąki.
Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na jakieś 15 - 20- minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kola wielkości stempelka. Na każdym wyciętym kółko ciasta odciskamy stempelkowy napis. Stempelek trzeba co jakiś czas obtoczyć w mące.
Ciasteczka układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego piecyka. Pieczemy przez około 10 minut lub do czasu aż boki zaczną się rumienić.
Czekoladę umieszczamy w rondelku, dodajemy olej i mleko i roztapiamy w kąpieli wodnej. Brzegi wystudzonych ciasteczek obtaczamy w roztopionej czekoladzie i posypujemy posypką.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku
Mąkę mieszamy z solą, migdałami, proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem na pulchną masę, potem dodajemy jajka, olejek i w dalszym ciągu ubijamy aż składniki się połączą. Do ubitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto powinno być miękkie ale nie powinno kleić się do rąk, wiec jeśli taka potrzeba, dosypujemy więcej mąki.
Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na jakieś 15 - 20- minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kola wielkości stempelka. Na każdym wyciętym kółko ciasta odciskamy stempelkowy napis. Stempelek trzeba co jakiś czas obtoczyć w mące.
Ciasteczka układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego piecyka. Pieczemy przez około 10 minut lub do czasu aż boki zaczną się rumienić.
Czekoladę umieszczamy w rondelku, dodajemy olej i mleko i roztapiamy w kąpieli wodnej. Brzegi wystudzonych ciasteczek obtaczamy w roztopionej czekoladzie i posypujemy posypką.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku
SylaUla
Netka
Dziękuję :)