Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka pomarańczowo-cynamonowe
Wszystkie składniki ciasteczek: masło, mąkę, cukier, jajko, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, wanilie i sól szybko zagnieść aż utworzy gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciasteczka i układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka nie rosną).
Przed pieczeniem można dodatkowo je schłodzić przez 15 minut. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Wystudzone ciasteczka maczać w niej aby utworzyć czekoladowy brzeg.
Pozostawić na kratce do stwardnienia polewy.
Po schłodzeniu wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciasteczka i układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka nie rosną).
Przed pieczeniem można dodatkowo je schłodzić przez 15 minut. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-14 minut, do lekkiego zezłocenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Wystudzone ciasteczka maczać w niej aby utworzyć czekoladowy brzeg.
Pozostawić na kratce do stwardnienia polewy.
SylaUla
ajrinwu