Sposób przygotowania:
Sernik na zimno usta AdamaCiasto:
Do rondelka przełożyć masło, stopić. Dodać wodę i cukier. Zagotować. Gotować około 3 minuty, wystudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Przesiać do masła z cukrem. Dodać żółtka. Wymieszać. W razie konieczności dodać mleko i ponownie wymieszać .
ETAP 2:
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać do ciasta i delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty składać po dwa, smarując powidłami. Wyłożyć nimi dno tortownicy, wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Piec do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Ciasto piecze się z górką, która należy ściąć.
ETAP 4:
Z 4 mandarynek wycisnąć sok, dodać żelatynę . Zostawić do napęcznienia. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić.
ETAP 5:
Ser zmiksować z cukrem pudrem, a następnie z sokiem z mandarynki.
Resztę owoców pokroić w kostkę, dodać do sera i ostrożnie wymieszać. Wylać masę na ciasto i zostawić do stężenia.
Dekoracja:
100 g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Wafelki przyciąć na różną wysokość. Obalać dokładnie czekoladą i ozdobić posypką.
Resztę czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Śmietanę zagotować zagotować, wlać do miseczki z czekoladą. Zostawić na 2 minuty, po czym wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Polać sernik i gdy polewa lekko zastyganie ustawić choinki.
Smacznego!